Ulasan Perlawanan Terengganu FC Melawan Sri Pahang FC

Liga Super Malaysia 2023 di antara pasukan Terengganu FC menentang Sri Pahang FC pada malam ini yang berlangsung di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin menjadi tuan rumah aksi perlawanan dan menunjukkan Ketua Jurulatih Terengganu FC, Tomislav Steinbruckner menurunkan 3 pemain bahagian serangan iaitu Adisak Kraison, Jordan Mintah dan Ivan Mamut dan pertahanan kembali beraksi selepas terlepas dengan beberapa perlawanan akibat mengalami kecederaan sebelum ini.

Sepak mula perlawanan pada malam ini menunjukkan kedua-dua pasukan berusaha mencari gol awal dan beberapa peluang diperolehi oleh pasukan Terengganu FC namum terhalang oleh pemain pertahanan Sri Pahang FC. Pasukan Sri Pahang cuba mendapatkan jaringan pada minit ke-20 apabila rembatan Syazwan Andik berjaya ditepis oleh penjaga gol, Suhaimi Husin.

Peluang keemasan buat pasukan Sri Pahang FC pada minit ke-30 apabila terjahan Alif Zakaria terhadap permain Sri Pahang berjaya mendapatkan sepakan percuma dari jarak dekat. Sepakan percuma berjaya diselamatkan oleh Suhaimi Husin namum kesilapan yang dilakukan oleh pertahanan tuan rumah berjaya buat Kpah Sherman untuk menjaringan gol pertama pada separuh masa pertama. Selang 8 minit kemudian pasukan tuan rumah bangkit dengan gol penyamaan apabila hantaran Adisak Kraison kepada Ivan Mamut berjaya menewaskan penjaga gol Sri Pahang FC, Izhan Tarmizi dan menjadikan kedudukan seri Terengganu FC ( 1 ) ( 1 ) Sri Pahang FC dan tamat separuh masa pertama.

Separuh masa kedua pasukan Terengganu FC membuat satu pertukaran dengan membawa masuk Sony Norde dan menggantikan Jordan Mintah selepas beliau mengalami sedikit kecederaan. Seterusnya sekali lagi pasukan tuan rumah membuat pertukaran dengan membawa masuk Syafik Ismail dan mengeluarkan Hakimi Abdullah bagi memperkemaskan bahagian hadapan. Beberapa percubaan yang dilakukan oleh pasukan Terengganu FC namum tidak berjaya apabila pemain pertahanan Sri Pahang berjaya menyekat pasukan tuan rumah untuk menambahkan jaringan.

Seterusnya pasukan Sri Pahang FC berjaya mendapatkan jaringan pendahuluan dengan rembatan Azam Azih berjaya menewaskan Suhaimi Husin pada minit ke-67. Pasukan tuan rumah cuba bangkit namum buntu dan menjadikan pasukan Sri Pahang berjaya membawa pulang 3 mata di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin bagi aksi Liga Super Malaysia 2023.

Leave a Reply