Ulasan Perlawanan Terengganu FC Melawan PDRM FC

Perlawanan Liga Super Malaysia 2023 di antara pasukan Terengganu FC menentang PDRM FC, menunjukkan Terengganu FC buat pertama kali menurunkan pemain import Habib Haroon kerana sebelum ini beliau mengalami kecederaan bahagian otot dan tidak dapat diturunkan. Manakala pasukan PDRM FC mempunyai momentum yang baik apabila berjaya menumpaskan Kedah Darul Aman FC di Stadium Darul Aman sebelum ini.

Percaturan pasukan kedua-dua pasukan menunjukkan mencari jaringan awal bagi mendapatkan keselesaan untuk perlawanan pada malam ini dengan pasukan PDRM FC cuba mendapatkan peluang awal apabila tandukan pemain PDRM FC ditangkap kemas oleh Rahadiazli. Seterusnya percubaan Jordan Mintah pada minit ke-14 berjaya diselamatkan oleh penjaga gol PDRM FC. Pasukan Terengganu FC terus mengasak bagi mendapatkan jaringan apabila rembatan Jordan Mintah tidak berjaya dan diselamatkan oleh Mohamad Ramadhan. Percubaan demi percubaan yang dilakukan oleh pasukan Terengganu FC tidak membuahkan hasil namum Penjaga gol PDRM, Muhamad Ramadhan dihukum oleh pengadil perlawanan dan menerima Kad Merah apabila melakukan kekasaran terhadap Jordan Mintah dan tamat separuh masa pertama dengan jaringan 0-0.

Memasukki separuh masa kedua pasukan Terengganu FC membuat satu pertukaran dengan membawa masuk Syafik Ismail dan mengeluarkan Nik Sharif. Manakala PDRM FC terpaksa membuat pertukaran penyerang, Bruno Suzuki dan memperkemaskan bahagian pertahanan selepas bermain dengan 10 orang. Peluang keemasan yang diperolehi oleh pasukan Terengganu FC pada minit ke -77 apabila sepakan penjuru berjaya dibolosi oleh pemain pertahan, Sardor Kulmatov dengan jaringan Terengganu FC (1) (0) PDRM FC sekaligus membawa pasukan tuan rumah berjaya membawa 3 mata di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin.

Leave a Reply