Ulasan Perlawanan Terengganu FC Melawan Perak FC

Perlawanan pertama Liga Super Malaysia 2024 di antara pasukan Terengganu FC menentang Perak FC yang berlangsung di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin pada malam ini menunjukkan pasukan Terengganu FC menurunkan pemain import seperti Nurillo Tuktasinov, Manny Ott, Ismaheel Akinade, dan Marin Pilj dan juga memberi kepercayaan kepada pemain import skuad kedua Terengganu FC iaitu Chukwu Nnabuike menjadi pilihan untuk berada senarai skuad 20 pasukan utama oleh ketua jurulatih, Tomislav Steinbrückner.

Sepak mula oleh pasukan Terengganu FC dan memberi kedua-dua pasukan cuba mengorak langkah bagi mendapatkan peluang awal berjaya selepas rembatan Nurillo Tuktasinov berjaya mendapatkan jaringan pendahuluan buat pasukan Terengganu FC pada minit ke-5. Pasukan Perak FC cuba mencari gol penyamaan untuk separuh masa pertama namum tidak berjaya dan tamat separuh masa pertama dengan jaringan Terengganu FC (1) (0) Perak FC.

Memasukki separuh masa kedua pasukan pelawat terus memberi tekanan kepada pasukan tuan rumah bagi mencari ruang, namun semangat pemain pertahanan Terenngganu FC tidak mudah untuk menembusi gawang. Namum peluang terhasil oleh pasukan Perak FC pada minit ke 55 selepas pengadil perlawanan memberi sepakan penalti dan berjaya menyamakan kedudukan dengan jaringan Terengganu FC (1) (1) Perak FC.

Pasukan Terengganu FC tidak mudah mengalah selepas membuat 3 pertukaran terus dengan membawa masuk Syahmi Zamri, Nik Sharif, Engku Shakir dan mengeluarkan Ismaheel Akinade, Manny Ott, Hakim Hassan dan membawa tuah selepas berjaya mendapatkan jaringan kedua pada minit ke-65. Seterusnya pasukan Terengganu FC sekali membuat pertukaran dengan membawa masuk pemain import Chukwu Nnabuike dan menggantikan Safawi Rasid. Sekali lagi tuah kepada pasukan Terengganu FC menjadi selepas pertukaran daripada Ketua Jurulatih dengan membawa masuk Chukwu Nnabuike berjaya menjaringakan gol ketiga pada minit ke-81 sekaligus memberi 3 mata kemenangan buat pasukan tuan rumah dengan jaringan Terengganu FC (3) (1) Perak FC.