Ulasan Perlawanan Terengganu FC Melawan Bali United FC

Perlawanan Piala AFC 2023 di antara pasukan Terengganu FC menentang pasukan Bali United FC yang berlangsung di Stadium Sultan Mizan Abidin. Kedua-dua pasukan ini mempunyai keputusan seri satu sama yang sebelum ini pernah beraksi di stadium Wayan Dipta, Indonesia untuk jadual pertama.

Pasukan Terengganu FC membuat beberapa pertukaran pemain dengan membawa masuk Syahmi Zamri, dan kali pertama buat penjaga gol Syed Nasrulhaq untuk menjadi tonggak utama bagi perlawanan menetang Bali United FC pada malam ini.

Sepak mula perlawanan menunjukkan pasukan tuan rumah lebih aggresif dan mempunyai beberapa peluang yang dimiliki,namum dinafikan oleh pertahanan Bali United FC apabila percubaan Syahmi Zamri tersasar dan tidak berjaya. Pasukan tuan rumah terus mengasak pertahanan Bali United FC selepas rembatan deras oleh Sony Norde berjaya menewaskan penjaga gol Bali United FC pada minit 38’ sekaligus memberikan jaringan Terengganu FC (1) (0) Bali United FC untuk separuh masa pertama.

Memasukki separuh masa kedua Terengganu FC membuat satu pertukaran pemaindengan membawa masuk Syaiful Haqim dan mengeluarkan Habib Haroon selepas mengalami kecederaan kecil. Pasukan Bali United FC cuba mencari peluang untuk gol penyamaan untuk separuh masa kedua tidak berjaya selepas peluang satu sama satu berjaya dihalang oleh penjaga gol, Syed Nasrulhaq. Seterusnya pasukan Terengganu FC membuat dua pertukaran pemain dengan membawa masuk Liridon Krasniqi, Nik Sharif dan mengeluarkan Hakim Hasan, Ivan Mamut. Pertukaran yang dilakukan oleh ketua jurulatih Terengganu FC, Tomislav Steinbruckner menjadi selepas pemain pertahanan Sardor Kulmatov berjaya memberikan jaringan kedua buat pasukan Terengganu FC pada minit ke 89 sekaligus memberikan pasukan tuan rumah mendapatkan kemenangan dengan jaringan Terengganu FC (2) (0) Bali United FC bagi aksi Piala AFC 2023.