Ulasan Perlawanan Stallion Laguna FC Melawan Terengganu FC

Persembahan Piala AFC 2023 pasukan tuan rumah, Stallion Laguna FC menentang pasukan Terengganu FC pada petang ini berlangsung di Stadium Bolasepak Binan, Filipina semestinya pasukan Terengganu FC mahu mendapatkan keputusan positif bagi mendapatkan kedudukan yang terbaik bagi aksi Piala AFC 2023. Pasukan Terengganu FC sebelum ini mendapatkan satu mata bersama pasukan Stallion Laguna FC selepas kedua-dua pasukan mengikat jaringan seri 2-2 di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. ketua jurulatih Terengganu FC, Tomislav Steinbruckner membuat beberapa perubahan pemain selepas Shahrul Nizam, Azam Azmi, Liridon Krasniqi, Alif Zakaria mengalami kecederaan dan semestinya tidak dapat beraksi bagi perlawanan petang ini.

Sepak mula perlawanan menunjukkan pasukan tuan rumah mempunyai peluang awal selepas hantaran pemain Stallion Laguna FC berjaya memberikan penyerang,Ngong Sam jaringkan gol pertama pada minit ke’3. Seterusnya pasukan Terengganu FC terus dihukum pada minit ke 13’ dengan rembatan Griffin Mcdaniel berjaya menundukkan Suhaimi Husin dan menjadikan pasukan tuan rumah mendahului 2-0. Pasukan Terengganu FC cuba bangkit bagi mendapatkan jaringan pertama dan berjaya selepas sepakan percuma yang diberikan oleh Somy Norde dan berjaya memberikan gol pada minit 33’ apabila kesilapan daripada pertahanan tuan rumah dan memberikan jaringan untuk pasukan Terengganu FC dan menjadikan jaringan Stallion Laguna FC (2) (1) Terengganu FC untuk separuh masa pertama.

Memasuki separuh masa kedua pasukan Terengganu FC cuba bangkit dan berusaha bagi mendapatkan gol penyamaan dan berhasil apabila Sony Norde membawa ke tengah dan memberikan kepada Ivan Mamut untuk menjaringkan gol penyamaan pada minit ke 65’. Pasukan Terengganu FC membuat tiga pertukaran dengan membawa masuk Engku Shakir, Adisak Kraisorn, Hakim Hassan dan mengeluarkan Syahmi Zamri, Ivan Mamut, Nik Sharif. Percaturan yang dilakukan oleh Tomislav Steinbruckner dengan melakukan beberapa pertukaran pemain berjaya memberi pasukan Terengganu FC untuk bangkit selepas Sony Norde cemerlang menjaringkan gol ketiga buat pasukan Terengganu FC sekaligus memberikan pasukan Terengganu FC berjaya membawa pulang tiga mata bagi aksi Piala AFC 2023 dengan jaringan Stallion Laguna FC (2) (3) Terengganu FC.