Ulasan Perlawanan Terengganu FC Melawan Selangor FC

Suku akhir pertama bagi aksi Piala Malaysia 2023 di antara pasukan Terengganu FC menentang Selangor FC yang berlangsung di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin , Gong Badak Terengganu. Perlawanan pada malam ini menyaksikan pasukan Terengganu FC memberi kepercayaan kepada empat pemain import, Sonny Norde, Habib Haroon, Nurillo Tukhtasinov dan Ivan Mamut bagi kesebelasan utama.

Sepak mula diberi kepada pasukan Selangor FC dan memberi kedua-dua pasukan untuk mengatur perlawanan bagi mendapatkan jaringan untuk separuh masa pertama. 5 minit perlawanan berlangsung peluang terbuka kepada pasukan Terengganu FC selepas tendangan Ivan Mamut tersar keluar. Pasukan Selangor cuba memberi tekanan kepada pasukan tuan rumah apabila rembatan Ayron Del Valle ditepis oleh penjaga gol Terengganu FC, Suhaimi Husin. Peluang keemasan dimiliki oleh pasukan tuan rumah selepas Nurillo dikasari di dalam kotak penalti dan sekaligus Ivan Mamut menjaringkan gol pertama buat pasukan Terengganu FC dengan jaringan Terengganu FC (1) (0) Selangor FC dan tamat separuh masa pertama.

Memasukki separuh masa kedua selepas 10minit perlawanan, pasukan Terengganu FC membuat satu pertukaran dengan membawa masuk pemain sayap Nik Sharif bagi menggantikan Hakim Hassan. Pasukan Selangor FC cuba mencari gol penyamaan untuk separuh masa kedua namum buntu selepas pemain pertahanan Terengganu FC cuba menidakkan dan cemerlang untuk tidak memberi ruang kepada pihak lawan. Sekali lagi pasukan tuan rumah membuat pertukaran dengan membawa masuk pemain import Omid Nazari dan mengeluarkan Engku Shakir. Perancangan Ketua Jurulatih, Tomislav Steinbruckner melakukan tiga pertukaran dengan membawa masuk Syahmi Zamri, Ubaidillah, Syaiful Hakim dan mengeluarkan Ivan Mamut, Alif Zakaria, Habib Haroon menjadi apabila masa tambahan yang diberikan oleh pengadil perlawanan member peluang penyerang muda, Syahmi Zamri untuk menanduk masuk ke gawang gol selangor FC sekaligus memberi kemenangan buat pasukan tuan rumah dengan jaringan Terengganu FC (2) (0) Selangor FC bagi aksi pertama suka akhir Piala Malaysia 2023.