Ulasan Perlawanan Kuching City FC Melawan Terengganu Fc

Perlawanan Liga Super Malaysia 2023 pasukan Kuching City FC bertemu bersama pasukan Terengganu FC yang berlangsung di Stadium Negeri Kuching selepas Ketua jurulatih, Tomislav Steinbruckner tidak dapat bersama dengan pasukan kendaliannya di atas urusan peribadi. Namum kepercayaan yang diberikan oleh Ivica Vranjes dan Badrul Afzan pastinya Tomislav telahpun menerangkan taktikal serta strategi yang beliau inginkan dalam perlawanan menentang Kuching City FC ini. 

Sepak mula menunjukkan kedua-dua pasukan mendominasikan perlawanan bagi mencari peluang awal untuk separuh masa pertama dimana satu peluang yang tercipta oleh pasukan Kuching City FC dengan rembatan Petrus Shitembi sedikit melewati palang gol. Pasukan Terengganu FC cuba mencari rentak untuk peluang keemasan apabila rembatan kencang Habib Harron tidak berjaya bagi mendapatkan jaringan. Terengganu FC terpaksa membuat satu pertukaran awal selepas Ivan Mamut mengalami kecederaan dan sekaligus penyerang Syahmi Zamri untuk menggantikan beliau pada separuh masa pertama. Percubaan demi percubaan yang dilakukan oleh pasukan Terengganu FC berjaya membawa tuah,selepas pemain pertahanan, Sharul Nizam melakukan satu percubaan disebelah kanan dan berjaya memberi jaringan pertama buat beliau bagi saingan Liga Super musim ini pada minit ke-41 dan sekaligus memberi  jaringan pertama untuk pasukan Terengganu FC pada separuh masa pertama. 

Memasukki separuh kedua, Terengganu FC mengekalkan barisan untuk separuh masa pertama dan terus memberi tekanan kepada pihak lawan selepas sepakan penjuru berjaya memberi gol kedua untuk pasukan pelawat apabila Engku Shakir berjaya menanduk masuk pada minit ke-54’. Pasukan Terengganu FC membuat dua pertukaran sekaligus dengan membawa masuk Omid Nazari, Syaful Haqim dan mengeluarkan Sony Norde, Habib Haroon selepas 10 minit baki perlawanan tamat. Pasukan tuan rumah cuba mencari gol penyamaan untuk separuh masa kedua namum sukar dan sekaligus memberi kepada pasukan Terengganu FC membawa mata penuh bagi aksi Liga Super Malaysia 2023 dengan jaringan Kuching City FC (0) (2) Terengganu FC.