Ulasan Perlawanan Selangor FC Melawan Terengganu FC

Aksi Liga Super Malaysia 2023 di antara pasukan Selangor FC bertemu Terengganu FC yang berlangsung di Stadium Majilis Bandaraya Petaling Jaya dimana skud Terengganu FC kembali menggunakan penyerang, Adisak Kraison yang semestinya akan bergandingan bersama jordan mintah bagi pertemuan pasukan skuad gergasi Merah, Selangor FC.
Pasukan Tuan rumah sebelum ini berjaya mendapatkan tiga mata apabila berjaya menewaskan TRW Kelantan FC dengan mejaringkan 3 gol di halaman sendiri.

Sepak mula perlawanan pada malam ini menunjukkan kedua-dua pasukan lebih berhati-hati bagi mengatur perlawanan bagi mencari jaringan awal untuk separuh masa pertama. Satu peluang yang dimilikki oleh pasukan Terengganu FC selepas Jordan Mintah dikasari oleh pemain pertahanan Selangor FC dimana Jordan Mintah mengambil sepakan percuma namum palang gol menjadi punca penghalang buat pasukan Terengganu FC mendapatkan jaringan pertama. Seterusnya pasukan tuan rumah mempunyai peluang keemasan apabila hantaran Brenda Gan kepada Ayron Del Valle berjaya menghasilkan jaringan pertama buat pasukan Selangor FC pada minit ke-16.

Pasukan tuan rumah terus menghukum pasukan pelawat apabila rembatan Faisal Halim mudah untuk menjaringkan gol kedua pada minit ke-20. Jaringan ketiga buat pasukan Selangor FC pada minit ke 39’ apbila hantaran ke tengah kepada Harith Haiqal berjaya menewaskan penjaga gol, Rahadiazli. Dua minit masa tambahan diberikan oleh pengadil perlawanan terpaksa memberi kelebihan jaringan Selangor FC ( 3 ) ( 0 ) Terengganu FC untuk separuh masa pertama.

Memasukki separuh masa kedua pasukan Terengganu FC membuat satu pertukaran dengan membawa masuk dua pemain Ivan Mamut dan Syafik Ismail dan mengeluarkan Domagoj Pusic dan Adisak Kraison bagi memperkemaskan bahagian serangan. Pertukaran yang dilakukan oleh oleh Ketua Jurulatih, Tomislav Steinbruckner membuahkan hasil apabila, Hantaran Syafik Ismail ke tengah berjaya mendapatkan gol pertama buat pasukan Terengganu FC yang dijaringkan oleh Ivan Mamut pada minit ke-60.Namum pasukan Terengganu FC terus leka apabila pasukan tuan rumah mempunyai peluang seterusnya dengan serangan satu sama satu oleh Ayron Del berjaya mendapatkan jaringan keempat pada minit ke-70. Pasukan Terengganu FC terus dihukum oleh pasukan tuan rumah apabila rembatan Alif Haiqal berjaya mendapatkan gol kelima pasukan Selangor FC pada minit ke-84 dan sekaligus menjadikan pasukan Selangor FC meraih kemenangan dengan jaringan Selangor FC ( 5 ) ( 1 ) di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya bagi aksi Liga Super 2023.

Leave a Reply