Ulasan Perlawanan Terengganu FC Melawan KL City

Suku akhir kedua untuk TM Piala Malaysia di antara pasukan Terengganu FC bertemu Kuala Lumpur City FC yang berlangsung di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin menunjukkan pasukan tuan rumah mempunyai kelebihan satu jaringan bagi mencapai peringkat separuh akhir pada malam ini.

 

Sepak mula menunjukkan kedua-dua pasukan cuba melakukan serangan bagi mendapatkan gol awal apabila pasukan Terengganu FC mempunyai beberapa peluang dan mencuba mencari jaringan awal dengan tendangan Kipre Tcheche tersasar ke gawang gol pada minit ke-13. Seterusnya peluang terhidang buat pasukan Terengganu FC pada minit ke-20 apabila rembatan kencang Manny Ott berhasil dan berjaya membolosi gawang gol Kl City FC dengan jaringan pertama buat pasukan tuan. Namum pasukan KL City FC tidak mudah mengalah apabila peluang buat pasukan pelawat mendapatkan gol penyamaan pada masa tambahan sekaligus menjadikan jaringan 1-1 pada separuh masa pertama.

Memasukki separuh masa kedua pasukan Terengganu FC membuat satu pertukaran dengan membawa masuk Nik Sharif bagi menggantikan Faiz Nasir, peluang terhidang buat pasukan tuan rumah pada minit ke-62 apabila hantaran cantik daripada Manny Ott mudah untuk Kipre Tcheche menjaringkan gol kedua bagi pasukan tuan rumah.

Pasukan KL City FC cuba mencari gol penyamaan bagi merapatkan jurang namum buntu dan sekali lagi memberi ruang kepada pasukan tuan rumah untuk menjaringkan gol ketiga apabila mudah untuk Kpah Sherman menjaringkan gol pada minit ke-89 ,dan sekaligus memberi pasukan Terengganu FC berjaya memasukki separuh akhir bagi saingan TM Piala Malaysia dengan jaringan aggregat Terengganu FC (4) (1) Kuala Lumpur City FC.

Leave a Reply