Ulasan Perlawanan KL City Melawan Terengganu FC

Aksi suku akhir pertama TM Piala Malaysia 2022 yang berlangsung di Stadium Bolasepak Cheras Kuala Lumpur pada malam ini menyaksikan di antara pasukan Kuala Lumpur City FC menentang Terengganu FC dimana menunjukkan kedua-dua pasukan ingin mencari jaringan awal bagi mendapatkan keselesaan untuk dibawa ke saingan suku akhir kedua nanti.

Sepak mula menunjukkan pasukan tuan rumah lebih aggressive dan mempunyai peluang awal apabila pada minit ke-2 dengan rembatan Paulo Josue tersasar melewati palang gol. Seterusnya pasukan Terengganu FC tidak mensia-siakan peluang apabila sepakan kencang Kpah Sherman memberi gol pertama buat pasukan pelawat pada minit ke- 14. Pasukan tuan rumah cuba mengorak langkah bagi mencari gol penyamaan untuk separuh masa pertama, namum buntu dan memaksa dengan jaringan (1) pasukan Terengganu FC dan (0) Kuala Lumpur City FC untuk separuh masa pertama.

Memasukki separuh masa kedua, kedua-dua pasukan cuba mengatur langkah iaitu pasukan Terengganu FC cuba mencari gol keselesaan dan bagi pasukan tuan rumah terus mencuba untuk mencari gol penyamaan. Pada minit ke-62 satu kesilapan yang dilakukan oleh penjaga gol Terengganu FC, Suhaimi Husin apabila melakukan kekasaran terhadap pemain Kuala Lumpur City FC dan sekaligus dihukum dengan diberikan kad merah oleh pengadil perlawanan.

Pasukan Terengganu FC terpaksa membuat pertukaran terhadap Faiz Nasir dan memasukan penjaga gol, Shamirza Yusoff bagi mengantikan Suhaimi Husin . Pasukan Terengganu FC terpaksa bermain dengan 10 orang. 7 minit masa tambahan diberi oleh pengadil perlawanan memberi pasukan Terengganu FC mendahului jaringan (1) (0) Kuala Lumpur City FC.

Leave a Reply