Ulasan Perlawanan Terengganu FC vs Sabah FC

Aksi Liga Super Malaysia 2022 Terengganu FC bertemu Sabah FC yang berlangsung di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin antara perlawanan yang terakhir bagi pasukan tuan rumah selepas baki tiga perlawanan yang akan berlangsung selepas ini.

Pasukan tuan rumah mempunyai peluang keemasan apabila sepakan penjuru berjaya memperolehi gol pertama dan disudahi oleh Pape Diakite pada minit ke -6 menjadikan Terengganu FC kehadapan dengan jaringan 1-0.

Pasukan Terengganu FC terus mengasak pasukan Sabah FC bagi menambah jaringan pada minit ke- 30 nyata berhasil apabila lorongan Faisal Halim menjadi dan dijaringkan oleh Nik Sharif sekaligus menjadi jaringan 2-0 . Pasukan Sabah FC terus merapatkan jurang bagi mencari jaringan penyamaan namum buntu pada separuh masa pertama.

Memasukki separuh masa kedua pasukan Terengganu FC cuba mengatur permainan bagi memencah benteng pertahanan Sabah FC apabila pasukan Terengganu FC membuat satu pertukaran dengan membawa masuk Hakimi Abdullah dan mengeluarkan Nik Sharif.

Pasukan Sabah FC terpaksa bermain dengan 10 orang dengan ketiadaan Rizal Ghazali apabila mendapat kad kuning kedua selepas mengasari pemain Terengganu FC , Hakimi Abdullah. 3 Minit masa tambahan diberi oleh pengadil perlawanan memberi pasukan tuan rumah berjaya meraih tiga mata dan jaringan 2-0 di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin.

Leave a Reply