Rumusan Perlawanan Piala FA: TFC vs Kuching City FC

Saingan kalah mati Suku Akhir Piala FA Malaysia diantara pasukan Terengganu FC bertemu Kuching City FC yang berlangsung di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin menyaksikan kedua-dua pasukan saling merebut untuk tiket separuh akhir.

Pasukan Terengganu FC mendahului jaringan pada minit ke-20 gerakan yang tersusun apabila hantaran Azam Azmi kepada Faiz Nasir dengan menanduk mudah ke gawang gol Kuching City sekaligus memberi jaringan 1-0 kepada pasukan Terengganu FC. Seterusnya Pasukan Kuching City bangkit dengan gol penyamaan pada minit ke 43 apabila kesilapan yang dilakukan oleh Pemain pertahanan Terengganu FC dihukum dengan jaringan 1-1.

Memasuki separuh masa kedua Pasukan Terengganu FC membuat dua pertukaran dengan memasukkan Kipre Tchetche dan Nik Sharif serta mengeluarkan Kpah Sherman dan Muhammad Zuasyraf. Pada minit ke 72 Pasukan Terengganu FC terus menemui rentak apabila hantaran Petrus Shitembi kepada Kipre Tchetche memberi ruang gol kedua oleh pasukan Terengganu FC.

Seterusnya Pasukan Terengganu FC bertambah garang apabila sekali lagi ketua Pasukan Kipre Tcheche melakukan gol ketiga bagi pasukan Terengganu FC. Selang berberapa minit sekali lagi hantaran cantik Nik Sharif kepada Faisal Halim mudah dijaringkan oleh beliau dengan jaringan 4-1 dan sekaligus Pasukan Tuan Rumah berjaya melangkah untuk saingan separuh akhir bagi Piala FA Malaysia yang akan bertemu Pasukan Selangor FC.

Leave a Reply