ULASAN PERLAWANAN TERENGGANU FC vs PERAK FC

Setelah liga berehat panjang, malam ini kembali menemukan aksi menarik antara Terengganu FC dan Perak FC yang berlangsung di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin yang merupakan perlawanan yang ke-12 liga super. Ketua Jurulatih Terengganu FC memberi kepercayaan kepada Dechi Marcell dan juga pemain baru Habib Haroon bagi mengemudi jentera tengah perlawanan pada malam ini.

Tidak menunggu lama, Terengganu FC dengan mudah berada di hadapan apabila hasil lorongan cantik daripada Faiz Nasir disudahi oleh Faisal Halim dengan jaringan 1-0 pada minit ke-18. Sekali lagi Faisal Halim berjaya membawa masuk bola ke kawasan penalti Perak FC untuk mencari gol kedua namun diterjah lewat oleh pemain pertahanan lawan sekaligus diberikan sepakan penalti. Penalti pada minit ke-20 disempurnakan oleh David Da Silva untuk terus selesa di hadapan dengan jaringan 2-0.

Pasukan Perak FC sekali lagi dihukum oleh pasukan tuan rumah apabila hantaran Faiz Nasir tertampan oleh pemain pertahanan Perak FC dan bola terus masuk ke dalam gawang sendiri, menjadikan pasukan tuan rumah semakin jauh di hadapan dengan jaringan 3-0.

Separuh masa kedua Nafuzi Zain menukar percaturan apabila membuat tiga pertukaran dengan membawa masuk Hakimi Abdullah, Azam Azmi dan Rahmat Makasuf dengan mengeluarkan Faiz Nasir, Faisal Halim dan Azarul Nazareth. Pada minit ke-70 jaringan keempat Terengganu FC berjaya dihasilkan dari gerakan cantik Makan Konate yang membuka ruang kepada Rahmat Makasuf untuk membuat larian dan menghantar bola tepat ke kaki Hakimi Abdullah dan ditolak mudah ke dalam gawang Perak FC. Pada minit ke-73 Terengganu FC sekali lagi melakukan pertukaran dengan membawa masuk Sharien Shapien dan mengeluarkan Makan Konate. Memasuki minit ke-80 Terengganu FC membuat pertukaran terakhir dengan mengeluarkan David Da Silva dan membawa masuk pemain tengah Nik Akif. Tambahan masa 4 minit yang diberikan oleh pengadil perlawanan tidak disia-siakan apabila Terengganu FC sekali lagi meraih sepakan penalti apabila Nik Akif dikasari pemain pertahanan Perak dan Nik Akif dengan mudah menyempurnakan sepakan penalti tersebut. Perlawanan berakhir dengan Terengganu FC menang bergaya ke atas Perak FC melalui lima jaringan tanpa balas.