KEMENANGAN MENENTANG ULTIMATE FC MEMBINA SEMANGAT PASUKAN BAGI MENENTANG PKNP FC SABTU INI

Pasukan Terengganu FC yang berjaya menumpaskan pasukan Ultimate FC dengan jaringan 5-0 semalam berjaya ke peringkat seterusnya dalam saingan Shopee Piala FA 2019. Jaringan Terengganu FC bermula seawal minit pertama oleh Ashari Samsudin yang dengan mudah menyempurnakan hantaran Khairul Izuan dengan satu sentuhan dalam kotak penalti lawan. Pasukan TFC seterusnya berjaya melakukan serangan bertali arus ke gawang lawan namun pertahanan pasukan Ultimate berjaya mematahkan serangan-serangan merbahaya yang dilakukan oleh TFC. Bersambung babak kedua, Igor Zonjic, Sanjar Shakhmedov, Nasrullah Haniff dan juga Khairul Izuan berjaya melengkapkan jaringan buat TFC membolehkan pasukan ini menang dengan jaringan 5-0.

Dalam sesi temubual bersama media, ketua jurulatih TFC, Haji Irfan Bakti menyatakan beliau berpuas hati dengan apa yang dipamerkan oleh pemain-pemainnya dalam separuh masa kedua perlawanan tersebut. Ini kerana pemain-pemain bermain mengikut apa yang dikehendakinya dengan bermain lebih mudah dengan melakukan one touch passing dan tidak banyak melakukan aksi gerakan individu seperti yang dilakukan mereka pada separuh masa pertama permainan. Walaubagaimanapun, beliau masih menyatakan pemain-pemain sayapnya masih perlu berusaha keras untuk meningkatkan mutu serangan terutama dalam usaha menghantar bola ke dalam kotak penalti.

Irfan menyatakan beliau merehatkan Lee Tuck pada malam ini untuk memberikan sedikit rehat kerana pemain ini mengalami sedikit kecederaan sebelum ini dan beliau mengambil keputusan untuk merehatkan Lee Tuck untuk memastikan pemain ini cergas sepenuhnya bagi perlawanan menentang PKNP FC pada Sabtu ini.

Berkenaan status Kipre Tchetche yang juga tidak diturunkan pada perlawanan malam ini, Irfan menyatakan beliau memberikan ruang kepada Kipre yang dilihat sedikit tertekan. Jika dilihat musim lepas 4 perlawanan Kipre beraksi tanpa sebarang jaringan namun selepas itu Kipre kembali mendapat sentuhan seterusnya menjadi penjaring terbanyak Piala Malaysia. Tahun ini pula sudah 7 perlawanan beliau beraksi tanpa jaringan dan ianya semestinya memberikan tekanan kepada pemain ini kerana Irfan menyatakan Kipre sangat berusaha keras untuk mengembalikan sentuhannya dan beliau selalu berjumpa dengan Kipre bagi memberikan motivasi kepada penyerang ini. Ditanya adakah Kipre bakal sekali lagi direhatkan Sabtu ini, Irfan menyatakan ianya bergantung dengan situasi dan keadaannya selepas ini.

Pasukan PKNP FC dilihat semakin meningkat naik prestasi setelah berjaya menumpaskan pasukan Kuala Lumpur FA dengan jaringan besar. Ini semestinya memerlukan kerja kuat dari kesemua pemain TFC pada Sabtu ini untuk mengekang asakan lawan dan juga untuk mendapatkan jaringan bagi memburu kemenangan di gelanggang sendiri. Semestinya kita mempunyai rekod yang baik di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, dan kita ingin kekalkan rekod ini bagi membina keyakinan buat semua pemain. Perlawanan Sabtu ini dijangka sekali lagi akan dilimpahi ribuan penyokong pasukan TFC dan semestinya ini yang bakal meniup semangat pemain-pemain kita untuk mendapatkan kemenangan.

Leave a Reply