SKUAD 2019 DARI PANDANGAN IRFAN BAKTI

Dengan hampir 70% pemain asal dikekalkan, ketua jurulatih Terengganu Football Club (TFC), Haji Irfan Bakti dilihat melakukan tugasan awal dengan melengkapkan skuad dengan lebih awal dengan membawa masuk sekurang-kurangnya 11 orang pemain baharu ke dalam skuad kendalianya untuk mengharungin musim 2019.

Pada petang tadi, pasukan TFC telah menandatangani 2 pemain dari pasukan Felda United FC iaitu, Ahmad Syamim Bin Yahya  dan Muhammad Khairu Azrin Bin Khazali, 3 orang pemain dari pasukan Negeri Sembilan FA, Muhamad Ilham Amirullah Bin Razali, Mohd Khairul Izuan Bin Rosli dan Khairul Anwar Bin Shahrudin, 1 orang pemain dari PJ Rangers, Muhammad Azalinullah1 Bin Mohammed Alias, 1 orang pemain dari skuad Terengganu FC III iaitu Mohamad Shafawi Bin Mohamad dan 3 orang yang diangkat dari pasukan Terengganu FC II iaitu Muhammad Bin Mohd Faudzi, Mohd Haidhir Bin Suhaini dan juga Muhamad Sharin Bin Sapien.

Jika dilihat, kira-kira 4 pemain yang menandangani kontrak pada petang tadi adalah antara yang pemain yang berstatus tinggi di Liga Malaysia dan antara pemain yang menjadi rebutan pasukan-pasukan gergasi di Liga Super. Pihak media sempat mempersoalkan tentang bilangan pemain muda yang agak ramai diambil oleh Irfan untuk mengisi skuadnya musim hadapan. Irfan dalam sidang media pada petang tadi ada menyatakan bagi beliau, berbanding dari mendapatkan pemain yang sudah terkenal dan bergaji tinggi, beliau lebih gemar untuk mendapatkan pemain yang tidak terkenal tetapi bersemangat untuk bermain kerana beliau lebih gemar melahirkan pemain yang beliau nampak boleh digilap untuk menjadi pemain yang lebih baik. Irfan sempat berjenaka, beliau menyatakan jika sudah diasah dan pemain sudah mula ada nama, jika mahu tinggalkan pasukan yang menaikkan mereka pun beliau tidak akan halang kerana baginya ia adalah perkara biasa dalam bola sepak. Irfan menambah beliau terlepas pandang pada musim ini salah seorang pemain berbakat yang beraksi bersama pasukan PJ Rangers iaitu Azalinullah. Bagi beliau Azali antara pemain yang perlu diberikan perhatian dan beliau yakin Azali mampu lebih menyerlah dibawah kendaliannya musim hadapan.

Haji Irfan sebelum sidang media sempat memberikan pesanan kepada pemain-pemain yang baru hadir untuk bersama skuad kendaliannya. Irfan menyatakan skuad TFC 2018 telah membuktikan keharmonian pemain-pemain dalam pasukan TFC adalah kunci utama pasukan ini menjadi sebuah pasukan yang kuat terutama dari segi mental mereka. Irfan menyatakan pemain-pemainnya sangat mesra diantara satu sama lain, senang berkawan tidak kira anda pemain tempatan atau import, tiada sikap penting diri dan cemburu diantara satu sama lain dan yang paling penting mereka semua sangat jujur semasa beraksi di padang. Irfan menyatakan beliau sangat bangga melihat setiap pemainnya dan menegaskan pemain-pemain yang baru masuk perlu mencontohi skuad terdahulu untuk menjadikan skuad 2019 lebih bersedia kerana  musim hadapan TFC turun untuk misi buru kejuaraan. Beliau menambah, pemain-pemain boleh mencontohi 2 orang pemain import TFC yang paling berpengaruh iaitu Kipre Tchetche dan Lee Andrew Tuck. Kedua-dua pemain ini sangat membawa impak kepada pasukan pada musim 2018. Kipre adalah salah seorang pemain yang suka menasihati dan mengajar rakan-rakan sepasukan supaya apa yang baginya boleh diperbaiki dia akan cuba menegur dan itu dilihat sebagai salah satu sebab Kipre adalah merupakan ketua pasukan TFC. Irfan menyatakan jika pemain ingin mencari pemain ingin dicontohi, lihatlah dan ikutlah Lee Tuck. Irfan menyatakan Lee Tuck adalah antara pemain yang sangat kuat berusaha dan tidak penat untuk melakukan latihan tambahan dan seorang pemain yang sangat berdisiplin. Itu menjadikan Lee Tuck antara pemain terbaik yang beraksi di Liga Malaysia pada ketika ini.

Irfan menyatakan skuadnya sudah hampir lengkap sepenuhnya dimana hanya tinggal hanya seorang pemain import yang akan hadir pada Disember ini seterusnya melengkapkan 26 orang pemain TFC musim 2019. Pihak media sempat bertanya mengenai status pemain tersebut namun pihak TFC menyatakan status dan urusan bersama pemain tersebut harus ditangguhkan sehingga Disember ini bagi menghormati pemain dan pasukan tersebut kerana beliau masih sedang beraksi dan masih dalam tempoh kontrak bersama pasukannya.

 

 

 

Leave a Reply