DISIPLIN PEMAIN BANTU TFC RAIH KEMENANGAN

Kemenangan pasukan Terengganu FC ( TFC) keatas pasukan juara Piala Malaysia tahun lepas, Johor Darul Takzim (JDT) dengan jaringan 1-0 berjaya menggembirakan ribuan penyokong Terengganu yang hadir di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah Terengganu. Kemenangan ini menambah keyakinan anak-anak buah Haji Irfan Bakti apabila pasukan lawan tidak berjaya mendapatkan bekalan gol ditempat lawan untuk aksi timbal balik di Larkin.

Haji Irfan dalam kenyataan media semalam menyatakan, selain jarigan Malik Ariff, sebenarnya disiplin pemain-pemainnya terutama dalam mengekang asakan pasukan JDT semalam adalah antara penyumbang utama bagi kemenangan TFC semalam. Beliau menambah, pasukannya hanya memmpunyai hanya 3 peluang untuk menjaringkan gol dan salah satunya digunakan oleh pemain yang digelar supersub oleh peminat iaitu Malik Ariff untuk menjaringkan gol sekaligus memberikan kemenangan kepada pasukan TFC.

“JDT adalah pasukan yang sangat padat di bahagian tengah, mereka mempunyai cukup pemain yang boleh menguasai bahagian tengah dan ini menyukarkan kita untuk merangka gerakan dan serangan. Oleh yang demikian saya memasukkan Faiz Nasir lebih awal dan kita nampak kemasukan Faiz sedikit sebanyak dapat mengimbangi penguasaan di bahagian tengah ini.” Jelas Irfan bakti tentang kemasukan Faiz yang menggantikan Shahrul Aizad pada separuh masa kedua.

Terengganu FC akan membuat persediaan dalam masa terdekat dengan mengadakan perlawanan persahabatan dengan sebuah pasukan dari luar negara bagi mengimbangi jarak perlawanan timbal balik di Larkin kerana tempoh masa untuk perlawanan ini agak panjang dan pasukan tidak boleh berehat untuk menghindari pemain-pemain dari beraksi dalam keadaan tidak cergas. Saingan separuh akhir ini masih ada masa 90minit di Larkin, dan pasukan JDT semestinya ingin mendapatkan kemenangan di sana. Ketua jurualtih Terengganu itu kekal positif dan beliau menyatakan tidak akan bermain secara negatif dengan kata lainnya bermain secara bertahan kerana kita hanya membawa bekalan 1 gol. Namun beliau tahu pemain-pemainnya mampu menyerap tekanan kerana semangat pemain TFC pada ketika ini adalah untuk pasukan dan penyokong Terengganu sendiri dan semangat ini adalah sangat luar biasa.

Leave a Reply