RANGKUMAN PERLAWANAN UNIFI LIGA SUPER 2018 : TERENGGANU FC MENENTANG NEGERI SEMBILAN FA

Perlawanan Unifi Liga Super 2018 diantara pasukan Terengganu FC menentang Negeri Sembilan FA semalam berkesudahan dengan kemenangan berpihak kepada pasukan Terengganu FC dengan jaringan 3-2. Perlawanan yang dilangsungkan di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah ini disaksikan hampir 2000 orang penyokong kedua-dua pasukan.

Perlawanan sengit dapat disaksikan pada perlawanan semalam menyaksikan 5 jaringan terhasil dengan gerakan-gerakan pantas dari kedua-dua pasukan. Pasukan Terengganu FC berjaya menjaringkan gol pembukaan pada minit ke-32 melalui ketua pasukan Kipre Tchetche setelah menerima hantaran cantik daripada rakan sepasukan, Lee Tuck. Walaubagaimanapun pasukan pelawat tidak menunggu lama untuk mencari gol penyamaan apabila berjaya menjaringkan gol pada minit ke 44′ melalui pemain import mereka, Nicolas Velez. Pasukan kendalian Irfan Bakti sekali lagi dikejutkan pada minit-minit akhir babak pertama setelah Nicolas Velez sekali lagi menjadi pemusnah menjaringkan gol kedua buat pasukan Negeri Sembilan FA.

Ketua jurulatih Terengganu FC, Haji Irfan Bakti melakukan perubahan taktikal pada separuh masa kedua dengan memasukkan pemain berpengalaman, Ashari Samsudin menggantikan Do Dong Hyun yang dilihat sedikit tenggelam pada separuh masa pertama. Kemasukan Faiz Nasir juga banyak merubah corak serangan pasukan Terengganu FC dan hasilnya, Terengganu FC berjaya dihadapan melalui sepakan penalti yang disempurnakan oleh Kipre Tchetche. Penalti diberikan kepada pasukan Terengganu FC setelah bola sepakan sudut yang terbias terkena tangan pemain pertahanan lawan di dalam kotak penalti Negeri Sembilan.

Kipre Tchetche akhirnya membuktikan ketajaman beliau di bahagian serangan dengan menjaringkan gol kemenangan dan merupakan jaringan hatrik buat dirinya setelah melakukan satu gol dalam kelas tersendiri pada minit ke-67 setelah menerima hantaran cantik sekali lagi dari Lee Tuck. Kemenangan semalam masih menempatkan Terengganu FC berada di tangga ke-5 carta Liga Super 2018 dengan mengumpul 27 mata.

 

Kipre Tchetche meraikan gol ketiga buat dirinya 

 

Leave a Reply